Sök bostad eller innehåll

Köpa bostad

Mat i Spanien

Örter, kryddor, vitlök och saffran – det spanska köket är lika mustigt och temperamentsfullt som spanjorerna själva. Många tycker att den spanska maten är den enskilt största anledningen till att semestra och bo i Spanien. Vi förstår varför.

Paella, tortillas, tapas, gazpacho, calamares, chorizo, manchega och serranoskinka. Menyn kan göras hur lång som helst och då har vi inte ens kommit till vinsortimentet än! Lägg därtill känslan av att få avnjuta middagen en ljummen medelhavskväll med nära och kära, så har du receptet på en fulländad matupplevelse.

Mångfalden i det spanska köket beror till stor del på att landet har invaderats och befolkats av åtskilliga folkslag genom århundradena. Romare, greker, kelter, morer med flera har sedan länge upphört att härska landet men har lämnat många spår kvar i matlagningen. Den kanske mest klassiska maträtten av de alla – paellan – är dock spansk till sitt ursprung och kommer från fattiga landsortsfamiljer i Valenciaregionen. Du kan läsa mer om paellan under Costa Blanca.

Lika gott som nyttigt
En trevlig bonus med den välsmakande maten i Spanien är att den även ses som nyttig. Du har säkert hört uttrycket "Medelhavsdiet", vilket innebär rikligt med frukt och grönsaker, olivolja, fisk, skaldjur och fullkorn. Små mängder mättade fetter och rikligt med nyttig omega-3-olja bidrar till en minskad risk för hjärtkärl-sjukdomar. Ytterligare en anledning att leva här!

Nära förknippat med den spanska maten är självklart vinet. Spanien är faktiskt världens tredje största vinproducent efter Frankrike och Italien och vinodlingar har funnits på den Iberiska halvön sedan 3000-talet f.kr. Garnacha, Monastrell, Bobal och Tempranillo är alla spanska druvor, varav den sistnämnda, huvudsakligen från regionen Rioja, är den mest kända.

Stjärnkockarnas land
Även om den spanska maten har rötter från en tusenårig historia, fortsätter den att utvecklas. Flera spanska stjärnkockar har belönats med tre stjärnor i Michelin-guiden. Den mest namnkunnige är förmodligen Ferran Adrià som 2003 blev utnämnd till världens bästa kock av The New York Times. Hans restaurang El Bulli i Katalonien stängdes nyligen, men förväntas öppna igen 2014. Vi kan dock trösta dig med att det finns massor av spännande, prisvärda, lyxiga, rustika och okända restauranger att utforska till dess!

Börja med att ta del av våra mattips från de tre regionerna Costa del Sol, Costa Blanca och Mallorca!

Tips och råd - äta i Spanien

Genom att använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.