Sök bostad eller innehåll

Att bo i Spanien

Att bo i Spanien

Hur är det egentligen att leva i Spanien? Är det något speciellt man bör tänka på om man ska bo i Spanien? Och vad är de största skillnaderna mellan att bo i Spanien och Sverige? De flesta av oss som arbetar på Fastighetsbyrån i Spanien har bott här i landet i många år. Vi delar mer än gärna med oss av våra erfarenheter.

Vilka är de största fördelarna med att bo i Spanien?

Spanien har så mycket att erbjuda. Här kan du uppleva milsvid utsikt över Medelhavet, lära dig spanska av grannarna i en pittoresk liten by, vakna tio meter från fairway eller somna till citypulsen i någon av Spaniens världsmetropoler. Möjligheterna med att bosätta sig i Spanien är många och oavsett hur din spanska dröm ser ut finns här något för dig. Här är några exempel:

Det spanska köket

Spanien är känt för sina sena, långa middagar som gärna avnjuts tillsammans med nära och kära. Det finns även stora variationer så du kan låta dig väl smaka, oavsett om du föredrar kött, fisk eller vegetariskt. Beroende på var i landet du väljer att bosätta dig, så ser utbudet lite olika ut. Men färsk fisk och skaldjur, tapas och goda viner är självklara ingredienser i det läckra Medelhavsköket.

Den spanska värmen

En av de självklara anledningarna till att bo i Spanien är så klart klimatet. Temperaturskillnaden mellan Spanien och Sverige är stor året om och ifall du bor och jobbar i Spanien kan du låta täckjackan vara undanstoppad så gott som alltid. I de sydligaste delarna av Spanien är det subtropiskt klimat och här kan du se fram emot över 300 soldagar per år!

Spansk kultur

Spaniens historia är lika gammal som fascinerande. Om du är det minsta intresserad av kultur och historia kommer du ha fullt upp om du lever i Spanien. Förutom världskända spanska författare, målare, sångare och andra artister, kan du njuta av lokala spanska marknader och festivaler. Vem vet, inom kort kanske du till och med läser din favoritförfattare på spanska?

Spanien för den aktive

Ja, Spanien är sol, god mat och lata dagar på stranden. Men det är också golf, cykling, vattensporter, hiking, löpning, skidåkning och fotboll av högsta världsklass! Det tacksamma klimatet året runt innebär att du kan ägna dig åt dina favoritsysselsättningar utomhus närhelst du behagar, oavsett om du vill ha grönt eller vitt under skorna. I Spanien är det lätt att ha fritid!

Hur många svenskar bor i Spanien?

Spanien är ett av de absolut populäraste resmålen för skandinaver och oss svenskar i synnerhet. Men det är även vanligt att vi svenskar väljer att bosätta oss i Spanien, enligt Skatteverket bor ungefär 90 000 svenskar i Spanien. Det finns områden med större andel svenskar, så om du känner för att prata svenska över en kopp kaffe vid poolen så finns alla möjligheter till det. Men eftersom Spanien är så pass stort, kan du även hitta massor av områden där du lever med nästan uteslutande spanjorer som grannar. Kontakta dinmäklare för mer information om området.

Bo i Spanien under vintern

Det finns många fördelar med att bo i Spanien under vinterhalvåret. Som du vet kan de spanska somrarna vara mycket varma, medan de spanska vintrarna är milda – väldigt milda om du jämför med snöovädren och köldknäpparna som ofta kan drabba Sverige. I vissa kustområden ser du knappt snö medan det finns gott om puder uppe i bergen där du har tillgång till riktigt bra skidåkning.

Att kunna sitta utomhus och äta, ta en promenad eller cykeltur under vintermånaderna är en lyx som är lika lätt som skön att vänja sig vid! Det milda spanska klimatet kan även vara till fördel för den som lever med till exempel artros, reumatisk värk eller astma.

Om du väljer att tillbringa vintern i Spanien och sommaren i Spanien kan du med fördel hyra ut din spanska bostad under vår- och sommarmånaderna. På så sätt har du en passiv inkomst under tiden du bor i Sverige.

Bo i Spanien som pensionär

Som pensionär vill man kunna njuta av fritiden, vilket betyder att man behöver ha pengar över till att göra annat än att bo. På så sätt är ett boende i Spanien ett bra alternativ för dig som är, eller snart kommer att bli, pensionär.

Spanien är inte något av de utpräglade lågskatteländerna för pensionärer från Sverige, men det finns ändå många ekonomiska fördelar med att bo här. Lägre levnadsomkostnader är den stora skillnaden, vilket gör att du får mer över i plånboken!

Sjukvården i Spanien

Om du flyttar permanent från Sverige skrivs du ut ur folkbokföringen och även ur det svenska socialförsäkringssystemet. Eftersom Spanien är med i EU/EES har du som svensk bosatt i Spanien rätt till vård genom det spanska sjukvårdsystemet istället. Det kräver ett intyg från Försäkringskassan, tala med dem och ta reda på hur det fungerar i god tid innan din flytt till Spanien.

Fråga din mäklare eller eventuella vänner som bor i Spanien om hur spanska sjukvården fungerar och vad du bör tänka på. Tänk även på att det finns privata sjukförsäkringar som du kan ordna ifall du vill ha en extra trygghet som pensionär i Spanien.

Att pendla till och från Spanien

Även om man bor i Spanien under långa perioder är det inte alla som helt vill släppa kontakten med Sverige. Kanske har man släkt, jobb eller intressen som kräver att man reser till Sverige med jämna mellanrum. Funkar det då att pendla mellan Spanien och Sverige? Ja visst, det går utmärkt. Kommunikationerna mellan Spanien och Sverige är riktigt bra med gott om flygavgångar och relativt korta flygtider. Dessutom kan du välja att ha din egen bil och bo i närheten av någon av de spanska flygplatserna.

Att bo med hund i Spanien

Men husdjuret då, kanske du tänker? Ingen fara, det finns tydliga regler och goda rutiner för att resa med husdjur inom EU. Att ta med sig hunden eller katten till Spanien är vanligtvis en enkel sak. Du behöver ett friskhetsintyg från en veterinär och ha dokumentation på att hunden eller katten har relevanta vaccinationer, till exempel mot rabies. När du väl är på plats kommer du inte uppleva någon större skillnad mot att bo med hund eller katt i Sverige. Jo, kanske att de njuter ännu mer av att vara utomhus!

Har du fler frågor?

Vi hoppas att vi har kunnat svara på några av dina frågor om hur det är att bo och leva i Spanien. Men självklart finns det lika många frågor som det finns drömmar om hur det är att bo här. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss med dina frågor eller funderingar – hur stora eller små de än är. Kontakta någon av våra mäklare så hjälper vi dig!

Kort om Spanien

• Antal innevånare är cirka 47 miljoner.
• Spanien fick sina nuvarande gränser redan år 1515 då kungariket Navarra erövrades.
• Spanien är en konstitutionell monarki med en kung, Felipe VI av Spanien.
• Spanien är med i EU sedan 1 januari 1986
• Spaniens yta är 504 030 kvadratkilometer och är det näst största landet i Västeuropa
• Valutan är Euro.

Genom att använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.