Sök bostad eller innehåll

Finansiering köpa bostad Spanien Portugal

Finansiera bostad i Spanien och Portugal – vanliga frågor

Behöver du finansiera ditt bostadsköp i Spanien eller Portugal? Fastighetsbyrån har ett nära samarbete med Swedbank, som kan hjälpa dig med ekonomisk rådgivning, lånelöften, lån och övrig finansiering. Här hittar du svar på de vanligaste frågorna som brukar dyka upp i samband med att köpa hus eller lägenhet utomlands.

Kan jag belåna bostaden jag köper i Spanien eller Portugal?

Ja, det kan du. Fastighetsbyrån är en del av Swedbank och genom Swedbank i Luxemburg finns möjlighet att finansiera boenden som kostar 175 000 euro eller mer. Du kan låna 60 procent av köpeskillingen eller värdet av huset eller lägenheten (beräknat på det som är lägst) som bottenlån. Lånet tas i euro och minsta lånebelopp är 100 000 euro. Vänd dig till Fastighetsbyråns kontor i utlandet på den ort där du planerar att köpa bostad, så hjälper vi dig med kontakten med Swedbank.

Kan jag ha både rörliga och bundna räntor när jag köper bostad utomlands?

Swedbank tillämpar 3-månaders rörlig ränta när det gäller utländska bolån. Det innebär att det inte går att binda lånet.

Vilka amorteringsregler gäller för ett utländskt bolån? 

Normalt är upplägget att du amorterar 2 procent per år, beräknat på den ursprungliga skulden.

Vilka kostnader tillkommer när jag köper och belånar en bostad i Spanien eller Portugal?

Utöver själva köpesumman tillkommer en del tilläggskostnader, till exempel skatter, notariekostnader och registrerings- och anslutningsavgifter. Hur mycket beror på köpeskillingen och lånets storlek, men generellt kan man säga runt 12–15 procent om du köper bostad i Spanien och 10–12 procent i Portugal (beräknat på köpeskillingen). Vissa kostnader är fasta, andra är rörliga.

Vilka är fördelarna med att belåna min bostad i Spanien eller Portugal, istället för min svenska?

Det finns flera fördelar med att belåna din bostad i Spanien och Portugal – här är fem av de viktigaste:

  • Det är generellt alltid bäst att belåna det du faktiskt använder pengarna till
  • Du låser inte upp din svenska bostad inför framtida förändringar
  • Du tar ingen valutarisk mellan lån och tillgång, eftersom lånet betalas ut i euro
  • Genom en juridisk kontroll säkerställs att bostaden går att belåna/pantsätta, vilket tryggar en framtida försäljning
  • I Spanien tillämpar man arvs- och förmögenhetsskatt, vilket i de flesta fall gör det fördelaktigt att vara belånad (dock gäller olika regler i olika regioner – rådfråga ditt juridiska ombud)

Hur betalar jag enklast löpande kostnader för min bostad i Spanien eller Portugal?

Vanligast är att öppna ett konto i en spansk/portugisisk bank och ansluta autogiro och internetbank. Många spanska och portugisiska banker har personal som talar skandinaviska och har även internetbank på engelska. Vissa kostnader kan dras via autogiro, vissa måste du själv betala in via internetbanken, till exempel fastighetsskatt. Låneavier från Swedbank skickas via e-post och betalas som en utlandsbetalning. Observera att lånet inte syns i den svenska internetbanken.

Har du fler frågor?

Om du saknar svar på just din fråga eller vill veta mer är du välkommen att kontakta din rådgivare på Swedbank eller be oss på Fastighetsbyrån förmedla en kontakt. Du kan också läsa mer om utländska bolån på Swedbanks webbplats, följ någon av länkarna nedan:
www.swedbank.se
www.swedbank.lu

Läs mer

Tilläggskostnader när du köper bostad i Spanien och Portugal
Vanliga frågor om juridik

Genom att använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.