Sök bostad eller innehåll

Köpa bostad

Att köpa bostad i Spanien eller Portugal - Köpguide

Att köpa bostad i Spanien eller Portugal - steg för steg Från att börja fundera på en ny bostad till att hitta sitt drömboende är det många steg. Vår köpguide hjälper dig igenom hela processen; från själva sökandet till den avslutande affären.

I de olika stegen går vi igenom vad du bör veta när du ska köpa ett boende utomlands. Du får bland annat tips vad du ska tänka på när du går på visningar, hur en budgivning fungerar i Spanien och Portugal, vilket ditt ansvar är som köpare och vilken hjälp du kan få längs med vägen – och mycket, mycket mer. Om du fortfarande har någon fråga när du har gått igenom Köpguiden, är du självklart välkommen att kontakta något av våra kontor i Spanien och Portugal.

Lycka till!

 • Vad är det du söker? Första steget mot att hitta din drömbostad i Spanien eller Portugal är att fundera på dina krav och önskningar. Därefter blir det lättare att hitta ett hus eller lägenhet som passar just dig.

  Här på fastighetsbyrån.se/utland kan du söka bland alla våra aktuella hus och lägenheter i Spanien eller Portugal. Ett bra tips är att du använder vår kostnadsfria bevakningstjänst så får du löpande information om hus och lägenheter som matchar dina önskemål.

  Kontakta en av våra mäklare i området du är intresserad av, så hjälper vi dig att sätta upp en bevakning.

 • Har du hittat ett hus eller en lägenhet som du vill titta närmare på? Då är det dags för nästa spännande steg – visning! Låt oss på Fastighetsbyrån hjälpa dig planera ditt besök i Spanien eller Portugal.

  Under en visning i Spanien eller Portugal tittar vi på de hus eller lägenheter som du är intresserad av. Vi passar samtidigt på att bekanta oss med de områden som bostäderna ligger i. Var ligger stranden? Centrum? Golfbanan? Närmaste tapasbar?

  När visningen är klar åker vi tillbaka till vårt kontor och samlar alla intryck. Kanske vill du ha en ny visning av någon av bostäderna du fastnat särskilt för. Det är viktigt att du inte känner någon stress eller press under visningarna. Vi kommer att hjälpa dig att sortera och prioritera, tillsammans hittar vi en bostad i Spanien eller Portugal som motsvarar dina behov! klick här för att komma i kontakt med en mäklare.

  Tips när du ska på visningar i Spanien eller Portugal
  Visningar är ofta förknippade med en hel del känslor. Förväntan, entusiasm och ibland besvikelse. På kort tid ska du bedöma om ett hus eller en lägenhet är rätt för dig. För att göra bedömningen lite enklare har vi samlat några konkreta tips inför dina kommande visningsbesök i Portugal eller Spanien.

  Gå på lagom många visningar
  Först och främst, välj inte för många bostäder att titta på under de dagar du är i Spanien eller Portugal. Risken är att du blandar ihop områden och bostäder och åker hem till Sverige mer förvirrad än när du kom.

  Lär känna områdena
  Är området rätt? Om du har möjlighet, lär gärna känna området du är intresserad av innan du bestämmer dig för att börja gå på visningar. Gå ett extra varv i kvarteren och känn in atmosfären. Det är enklare att ändra utseendet i en bostad än läget och omgivningen. När du väl bestämt dig kontaktar du oss för visningar.

  Bostadens storlek
  Är bostaden tillräckligt stor? Finns det tillräckligt med utrymme för gäster och hur är det med förvaring och garderober?

  Renovering?
  Är huset eller lägenheten i behov av renovering? Är det något du kan göra själv eller behöver du anlita hjälp? Finns det i så fall utrymme i din budget för en renovering?

  Möbler och vitvaror
  Säljs bostaden möblerad? Ingår vitvaror? Oftast säljs begagnade bostäder i Spanien eller Portugal som de står, det vill säga med möblemang, inredning och vitvaror, medan nyproducerade bostäder ofta är helt tomma. Fråga mäklaren vad som gäller i ditt fall.

  Fråga mäklaren!
  Våga ställ frågor till mäklaren! Förutom detaljer om bostaden kan mäklaren ofta svara på frågor om exempelvis service- och nöjesutbud, vårdcentraler och allmänna transporter i området. Skriv gärna ner frågor som du får under vägen, så att du inte glömmer bort dem.

  Fråga grannen
  Om du har möjlighet, samtala gärna med grannarna och hör vad de har att säga. De kan ge dig en bild av hur det är att bo i Spanien eller Portugal – och särskilt området du är intresserad av!

  Finansiering
  Ha gärna finansieringen förberedd innan visningarna så du vet vilka bostäder som är aktuella. På så sätt missar du inte ett fyndläge om det dyker upp – är allt klart kan du välja att slå till direkt om det känns rätt.

  Har du hittat drömbostaden?
  Tänk igenom dina intryck efter visningarna. Har du hittat din drömbostad? I så fall – anmäl ditt intresse så snart som möjligt till mäklaren så berättar hon/han vilket nästa steg är.

 • Hur mycket får jag låna om jag ska köpa i Spanien eller Portugal? Det är en god idé att ha ordnat med finansieringen innan du reser ned för att gå på visningar. Då vet du hur mycket du får låna, baserat på din nuvarande situation. Dessutom kan du slå till direkt om du hittar drömbostaden!

  Det går inte att ha ett hus eller en lägenhet i utlandet som säkerhet för ett lån i Sverige. Av den anledningen måste finansieringen ordnas i Spanien eller Portugal. Fastighetsbyrån är en del av Swedbank, som kan hjälpa dig med finansieringen via Swedbank i Luxemburg. Kontakta närmaste Swedbankkontor för mer information, eller så kan vi förmedla en kontakt. Hos Swedbank ansöker du om ett lånelöfte, precis som om du skulle ha köpt bostad i Sverige

  Den spanska eller portugisiska bostaden går vanligtvis att belåna upp till 60 – 80 procent av marknadsvärdet och lånet tas i euro. Swedbank tillämpar generellt 60 % belåning. Vi på Fastighetsbyrån hjälper dig naturligtvis att hitta en lämplig finansieringslösning.

  Att köpa en bostad utomlands är en av livets största affärer. Det är även ett bra tillfälle att se över familjejuridiken. 

  Här kan du läsa mer och få svaren på vanliga frågor om finansiering

 • Priset på alla våra lägenheter och hus i Spanien eller Portugal är ett uppskattat marknadsvärde och det pris som är accepterat av säljaren.

  I Spanien och i Portugal är det ovanligt med den typ av budgivning som ofta uppstår i Sverige. Istället gör säljaren affär med den köpare som är beredd att betala det begärda priset. Ofta bestäms också slutpriset för bostaden i en förhandling mellan köpare och säljare.

  På Fastighetsbyrån dokumenterar och redovisar vi alla inkomna bud. För att du ska kunna få en inblick i vad andra spekulanter har bjudit finns vår tjänst Senaste bud på internet.

  Så fungerar Senaste bud
  Det är lätt att håll koll på Fastighetsbyråns budgivningar. Vi visar alltid det senaste budet direkt i bostadsbeskrivningen på internet. På så vis kan du hålla dig uppdaterad och få bättre beslutsunderlag när du planerar ditt nästa bud.

  Frågor och svar om budgivning och förhandling

  Nedan har vi samlat de vanligaste frågorna kring budgivningen/förhandlingen. Hittar du inte svaret på din fråga är du självklart välkommen att kontakta oss!

  Måste det bli budgivning/förhandling?
  Nej, om du som köpare är beredd att betala det pris som är angivet så har säljaren för avsikt att sälja. Då blir det ingen budgivning eller förhandling. Det är bara om du som köpare önskar pruta på priset som en förhandling inleds.

  Vad innebär utgångspris i Spanien och Portugal?
  Utgångspriset i våra bostadsannonser i Spanien och Portugal speglar ett uppskattat marknadsvärde som anpassats till dagens förhållanden. Det slutgiltiga priset kan dock ibland skilja sig en del från det, beroende på efterfrågan och intresse.

  Vem representerar mäklaren?
  Mäklarens roll i Spanien och Portugal är – precis som i Sverige – att vara en opartisk länk mellan säljaren och spekulanterna. Mäklaren får därför inte vara ombud för någon av dem utan ska hjälpa båda parter.

  Får den som lägger högst bud automatiskt köpa?
  Nej, det är säljaren som bestämmer till vem han eller hon vill sälja och till vilket pris. Säljaren är inte heller juridiskt bunden att sälja till det pris som har angetts i en annons eller som angivits på annat sätt under försäljningen.

  Måste jag köpa när jag lämnat bud?
  Nej, den som lämnar ett bud är inte juridiskt bunden att stå kvar vid det – inte ens om det lämnats skriftligen. Det innebär att du är fri att ångra dig om du lägger ett bud på en bostad.

  Hur långt in i processen kan jag ångra mig?
  Innan dess att ett köpekontrakt har skrivits, kan såväl säljaren som köparen avbryta en påbörjad försäljning när som helst.

  Kan mäklaren lova någon att få köpa?
  Nej, mäklaren får inte fatta egna beslut i fråga om försäljningen. Mäklaren ska göra klart för spekulanterna att det är säljaren som bestämmer. Mäklaren får dock ge säljaren sakliga råd i valet mellan olika spekulanter.

  Hur får säljaren veta mitt bud?
  Om du väljer att lägga ett bud på en bostad i Spanien eller Portugal, så fungerar det på samma sätt som i Sverige. Mäklaren tar emot och vidarebefordrar alla bud till säljaren, till dess att ett köpekontrakt är undertecknat av säljaren och köparen. Det är bara säljaren som kan besluta om ett bud av någon anledning ska väljas bort, det kan inte mäklaren göra.

  Får de andra budgivarna eller säljaren veta vem jag är?
  En spekulant har inte rätt att få veta vilka de övriga budgivarna är. Säljaren får heller inte veta vem spekulanten är innan skriftligt avtal träffats.

  Får jag veta mer när köpet är avslutat?
  Nej, en spekulant som blir nekad att köpa en bostad har inte rätt att få annan information än att han eller hon inte fått köpa.

 • Vilket ansvar har du som köpare? Vad händer om du upptäcker fel och brister i din nya lägenhet eller ditt nya hus? Sådana som du inte visste om i samband med köpet?

  Många tar för givet att säljaren är skyldig att bekosta fel som upptäcks efter att kontraktet är påskrivet. Det stämmer i vissa fall, men långt ifrån alltid. Som köpare av en bostad i Spanien eller Portugal ansvarar du för att noga undersöka lägenheten eller huset innan du skriver på köpekontraktet. Om du hittar något som kan tyda på ett fel är det viktigt att du utreder detta vidare. Utgångspunkten är att huset eller lägenheten säljs i befintligt skick med hänsyn till ålder, pris och användning.

  Därför rekommenderar vi att du anlitar en besiktningsman om du ska köpa bostad i Spanien eller Portugal, särskilt om du ska köpa ett äldre hus eller äldre lägenhet. Prata med din mäklare för en mer detaljerad beskrivning av ditt ansvar.

 • Hur går köpet till? När du och säljaren kommit överens skrivs ett köpekontrakt, där bland annat pris och tillträdesdatum anges. I samband med detta betalar du också handpenningen som ett bevis på att du kommer att fullfölja affären. Kom ihåg att du som köpare måste ha ordnat din finansiering.

  Nästa steg är tillträdesdagen, men innan dess måste du ha ansökt om ett spanskt eller portugisiskt skatteidentifikationsnummer, ett så kallat NIE/NIF, för att din fastighet ska kunna registreras i lagfartsregistret.

  På tillträdesdagen träffas vi hos Notarius Publicus som upprättar det publika köpebrevet (Escritura Pública de Compraventa) och kontrollerar parternas identitet och huset eller lägenhetens legala skick. Förberedelserna inför detta sköter naturligtvis vi åt dig, och vi är också närvarande tillsammans med dig hos Notarius Publicus.

  Bra att veta när du ska köpa i Portugal eller Spanien

  Handpenningen är ett bevis på att du som köpare kommer att fullfölja affären och betalas i samband med kontraktsskrivningen. Handpenningen är oftast 10% av köpeskillingen vid köp av en begagnad bostad och en fast summa mellan 3.000–6.000 EUR vid köp av för en nyproducerad bostad i Spanien eller Portugal.

  Lagfarten finns registrerad i lagfartsregistret och är beviset på att det är du som äger fastigheten.

  NIE/NIF-nummer: Vid ett bostadsköp i Spanien eller Portugal måste du ha ett skatteidentifikationsnummer, NIE/NIF-nummer. Samma nummer behöver du också ha om du till exempel ska jobba, öppna bankkonto eller telefonabonnemang i Spanien eller Portugal. Att ansöka om NIE-nummer tar vanligtvis flera veckor, så förbered ansökan i tid. Däremot går det ganska snabbt att ansöka om ett NIF-nummer. Självklart hjälper vi dig att komma i kontakt med företag som sköter detta.

  Notarius Publicus är en officiellt utsedd jurist som i detta fall har till uppgift att kontrollera parternas identitet och bostadens legala skick. Notarius publicus upprättar också köpebrevet som ligger till grund för din lagfartsansökan.

  Tillträdesdagen är den dag då du får tillgång till din nya bostad. Affären avslutas och du betalar den återstående delen av köpeskillingen.

  Läs mer om Betalningsvillkor när du köper bostad i Spanien eller Portugal och tilläggskostnader.

 • Grattis, du är nu ägare till din drömbostad i Spanien eller Portugal! Nu kan du snart luta dig tillbaka och koppla av i din lägenhet eller ditt hus.

  Fortfarande återstår förstås en del praktiska saker att fixa efter tillträdet. Via vårt nätverk av juridiska och ekonomiska specialister, hantverkare och inredare kan du få hjälp med allt som du kan tänkas behöva. Så passa på att njuta av solen och värmen, medan vi på Fastighetsbyrån avslutar köpprocessen med registreringar, skatteinbetalningar och abonnemangsbyten.

  Har du frågor eller funderingar efter ditt bostadsköp är du naturligtvis välkommen att höra av dig till oss. Eller om du har vägarna förbi något av våra kontor, kom in och berätta hur du trivs i din nya bostad!

  Skatterepresentant i Spanien
  Om du inte avser att flytta permanent till Spanien måste du enligt lag utse en skatterepresentant. I Portugal är det däremot frivilligt. Skatterepresentanten sköter dina deklarationer och fastighetsskatter men kan också vara behjälplig i enklare juridik och skattefrågor. Vi på Fastighetsbyrån hjälper dig naturligtvis med kontakter till affärsbyråer.

   

Genom att använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.