Sök bostad eller innehåll

Köpa bostad

Frågor och svar om budgivning

Nedan har vi samlat de vanligaste frågorna kring budgivningen/förhandlingen. Hittar du inte svaret på din fråga är du välkommen att kontakta oss!

Måste det bli budgivning/förhandling?
Nej, vid angivet pris har säljaren för avsikt att sälja och om köparen är beredd att betala detta pris blir det ingen budgivning/förhandling. Det är endast om köparen önskar pruta som en förhandling inleds.

Vad innebär utgångspriset?
Utgångspriset i våra bostadsannonser speglar ett uppskattat marknadsvärde som anpassats till dagens förhållanden. Det slutgiltiga priset kan dock ibland skilja sig en del från det, beroende på efterfrågan och intresse.

Vem representerar mäklaren?
Mäklarens roll är att vara en opartisk länk mellan säljaren och spekulanterna. Mäklaren får därför inte vara ombud för någon av dem utan ska hjälpa båda parter.

Får den som lägger högst bud automatiskt köpa?
Nej, det är säljaren som bestämmer till vem han vill sälja och till vilket pris. Säljaren är inte heller juridiskt bunden att sälja till det pris som har angetts i en annons eller på annat sätt under försäljningen.

Måste jag köpa när jag lämnat bud?
Nej, den som lämnar ett bud är inte juridiskt bunden att stå kvar vid det – inte ens om det lämnats skriftligen.

Kan man ångra sig?
Ja, innan dess att ett köpekontrakt har skrivits, kan såväl säljare som köpare avbryta en påbörjad försäljning när som helst.

Kan mäklaren lova någon att få köpa?
Nej, mäklaren får inte fatta egna beslut i fråga om försäljningen. Mäklaren ska göra klart för spekulanterna att det är säljaren som bestämmer. Mäklaren får dock ge säljaren sakliga råd i valet mellan olika spekulanter.

Hur får säljaren veta mitt bud?
Mäklaren tar emot och vidarebefordrar alla bud till säljaren, till dess att ett köpekontrakt är undertecknat av säljaren och köparen. Det är bara säljaren som kan besluta om ett bud av någon anledning ska väljas bort, det kan inte mäklaren göra.

Får de andra budgivarna eller säljaren veta vem jag är?
En spekulant har inte rätt att få veta vilka de övriga budgivarna är. Säljaren får heller inte veta vem spekulanten är innan skriftligt avtal träffats.

Får jag veta mer när köpet är avslutat?
Nej, en spekulant har inte rätt att få annan information än att han eller hon inte fått köpa.

Tillbaka till Köpguiden

Genom att använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.