Sök bostad eller innehåll

Köpa bostad

Bra att känna till om köpet

Handpenningen är ett bevis på att du som köpare kommer fullfölja affären och betalas i samband med kontraktskrivningen. Handpenningen är oftast 10% av köpeskillingen vid köp av en begagnad bostad och en fast summa mellan 3.000–6.000 EUR vid köp av för en nyproducerad bostad.

Lagfarten finns registrerad i lagfartsregistret och är beviset på att det är du som äger fastigheten.

NIE/NIF-nummer: Vid ett bostadsköp i Spanien eller Portugal måste du ha ett skatteidentifikationsnummer; NIE/NIF-nummer: NIE/NIF-numret behöver du också ha om du till exempel ska jobba, öppna bankkonto eller telefonabonnemang i Spanien eller Portugal. Att ansöka om NIE-nummer tar vanligtvis flera veckor, så förbered ansökan i tid, däremot att ansöka om NIF går ganska snabbt.  Vi hjälper dig att komma i kontakt med företag som sköter detta.

Notarius Publicus är en officiellt utsedd jurist som i detta fall har till uppgift att kontrollera parternas identitet och bostadens legala skick. Notarius publicus upprättar också köpebrevet som ligger till grund för din lagfartsansökan.

Tillträdesdagen är den dag då du får tillgång till din nya bostad. Affären avslutas och du betalar den återerstående delen av köpeskillingen.

Tillbaka till Köpguiden

Genom att använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.