Sök bostad eller innehåll

Köpa bostad

Juridik vid bostadsköp i Spanien och Portugal – vanliga frågor

Inför ditt bostadsköp i Spanien eller Portugal hjälper vi dig med svaren på de vanligaste frågorna. Det kan handla om din livssituation, testamente och skatteregler. Vi vet vad som gäller och sätter dig i kontakt med specialister i just din fråga.

Omfattar mitt svenska testamente även min bostad och mina tillgångar i Spanien eller Portugal?

Ja, det gör det. Men för att det svenska testamente du har upprättat ska kunna tillämpas i Spanien eller Portugal måste det bland annat översättas och registreras. Det är förenat med en hel del kostnader och byråkrati. Vår rekommendation är istället att du skriver ett kompletterande testamente hos advokat i Spanien eller Portugal. Det mycket billigare – dessutom besparar du dina efterlevande mycket besvär i bevisfrågor.

Jag och min make/maka/registrerade partner kommer att flytta till Spanien/Portugal. Vad gäller om vi efter några år vill skilja oss?

Efter två års boende i annat land gäller det aktuella landets regler vid en skilsmässa. Vi rekommenderar att ni pratar med jurist för att ta reda på vad som gäller enligt spansk/portugisisk rätt och vad ni ska tänka på. Vi hjälper er gärna med kontakter.

Betalar jag svensk fastighetsskatt på min bostad i Spanien eller Portugal?

Nej, bostäder utomlands är inte skattepliktiga för fastighetsskatt i Sverige. Den nuvarande kommunala fastighetsavgiften gäller inte för bostäder utomlands.

Betalar jag fastighetsskatt i Spanien eller Portugal för den bostad jag har där?

Ja, du betalar en kommunal fastighetsskatt i det aktuella landet, beräknad på taxeringsvärdet. 

Behöver jag skatta även i Sverige om jag hyr ut min bostad i Spanien eller Portugal?

Du deklarerar hyresintäkten i det land där du är skattskyldig. Bor du i Sverige är du skattskyldig även här, men får då göra avdrag för den spanska/portugisiska skatten.

Hur beskattas jag när jag säljer min bostad i Spanien eller Portugal?

Skattereglerna skiljer sig åt i Spanien och Portugal, och även beroende på om du är skattepliktig i Sverige eller det aktuella landet. 

Vad gäller för mina tillgångar i Spanien eller Portugal om jag avlider?

I Sverige är arvsskatten är borttagen, men i Spanien finns den fortfarande kvar. Har du tillgångar där och avlider, betalar dina efterlevande arvsskatt enligt en progressiv tabell och med visst grundavdrag för nära familj. I Portugal betalar du ingen arvsskatt i direkt upp- eller nedgående led.

Om du har fler frågor

Har du fler frågor eller vill veta mer om något, hör gärna av dig. Vi hjälper dig att reda ut detaljerna och kan dessutom rekommendera ett juridiskt ombud.

Läs mer

Köpguide

Genom att använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.