Sök bostad eller innehåll

köpa hus lägenhet

Köpa hus eller lägenhet i Portugal

Skönt klimat året runt, god mat och närheten till havet är några av de saker som lockar allt fler svenskar att söka efter sin drömbostad i Portugal.

Det fördelaktiga skattesystemet för pensionärer är ytterligare en anledning att överväga att köpa hus eller lägenhet i Portugal. Läs mer om hur det är att bo i Portugal.

Var i Portugal ska man köpa hus eller lägenhet?

Portugal erbjuder både pittoreska byar och storstäder som Lissabon och Porto. Du kan bo ett stenkast från det mäktiga Atlanten, eller bland vinrankor på landsbygden.

Till skillnad från Spanien så är det inte så vanligt med ”skandinaviska områden”. Bostadsägarna kommer dock från alla kontinenter men förutom portugiser är det framförallt nordeuropéer som äger bostäder i Portugal. I området kring Lissabon är andelen portugiser som säljer och köper större, men Algarve, Cascais/Estoril och centrala Lissabon är internationellt präglat.

Är det läge att köpa hus eller lägenhet i Portugal?
Den portugisiska bostadsmarknaden har stabiliserats och i vissa områden kan man se en prisökning. Det gäller framför allt i och omkring Lissabon och på Algarvekusten. Det förekommer sällan budgivning och de som är intresserade av att köpa en bostad lägger oftast ett bud understigande det begärda priset.

Finns det då chanser till fynd i Portugal? Eftersom bostadsmarknaden i Portugal är under utveckling finns det sällan möjlighet att köpa bostaden långt under begärt pris, ett riktmärke kan vara att budet ligger 10 % under det begärda priset.

Hur går det till att köpa bostad i Portugal?
En bostadsaffär i Portugal skiljer sig lite från hur det går till i Sverige. Det är inte särskilt komplicerat, men man behöver förstå systemet.

Det vanligaste är att en bostadsägare som vill sälja kontaktar flera olika mäklarföretag. Avtal tecknas mellan bostadsägaren och mäklarföretagen, som sedan marknadsför huset eller lägenheten efter bästa förmåga. De flesta använder sig av bostadsportaler, därför är det inte ovanligt att man kan se bostaden flera gånger på bostadssajter.

Vi svenskar är inte vana vid det här sättet att sälja bostäder och det orsakar ibland en viss förvirring, speciellt när säljaren begär olika pris hos olika mäklare.

Att välja mäklare i Portugal
De flesta som söker efter bostäder i Portugal gör det på nätet. Hittar man en intressant bostad så kontaktar man normalt det mäklarföretag som annonserat objektet för att få en visning. Marknaden är inte reglerad i det här fallet och du kan utan problem kontakta flera olika mäklarföretag.

Här är det läge att tänka till lite innan man tar kontakt. I Portugal har nämligen mäklaren inte ensamrätt till försäljning av en viss bostad. Men om mäklaren registrerar dig som kund, så har han eller hon ensamrätt att sälja just det objektet till just dig. Registreringen gäller inte enbart det/de objekt som man visat intresse för utan hela utbudet, även inkommande framtida objekt. Det är inte ovanligt att mäklaren registrerar dig som kund om du gör en intresseanmälan till dem.

Var därför noga med att kontakta en mäklare som du kan tänka dig att jobba med, som inger förtroende och verkar kunna den lokala marknaden.

Vad behövs för att köpa hus eller lägenhet i Portugal?
Det är inte komplicerat att köpa bostad i Portugal. När köpare och säljare via mäklaren kommit överens om pris och tillträdesdatum kopplas en advokat vanligtvis in, och ett löfteskontrakt upprättas. En handpenning, ofta 10 % av köpeskillingen, betalas och bostaden tas bort från marknaden.

Mäklare och advokater ser till att alla dokument är i ordning, dels inför löfteskontraktet men framför allt inför köpekontraktet som alltid sker hos notarie i Portugal. Du som köpare behöver inte ha med något annat än ditt pass, ett portugisiskt skattenummer (som går att ordna på en förmiddag) och pengar till köpeskillingen samt de skatter och avgifter som tillkommer i köpet.

Extrakostnader när man köper hus i Portugal
Det kan vara bra att känna till att bostadsköp i Portugal är förknippat med vissa tilläggskostnader utöver själva köpesumman. Det rör sig om exempelvis skatter, notariekostnader, registrerings- och anslutningsavgifter. Därför bör du räkna på ett tillägg på cirka 12-15% på köpeskillingen när du köper hus eller lägenhet i Portugal. Du kan läsa mer om de olika tilläggskostnaderna här

Att låna till ett bostadsköp i Portugal
Fastighetsbyrån i Portugal har ett nära samarbete med Swedbank som kan erbjuda rådgivning, lånelöften och finansiering. Du kan läsa mer om hur du lånar till en bostad i Portugal här.

Att köpa ett gammalt hus i Portugal
Det finns gott om äldre, genuina hus med massor av charm i Portugal. Om du är intresserad av ett sådant hus rekommenderar vi att koppla in en erfaren besiktningsman som inspekterar fastigheten, vilket ska göras före undertecknandet av köpekontraktet. Besiktningsmannen kontrollerar att planeringsföreskrifterna har följts och gör dessutom en teknisk besiktning av huset. Denna undersökning är inte alltid nödvändig men rekommenderas vid köp av äldre fastigheter i Portugal.

Att köpa nyproducerat i Portugal
Finanskrisen har släppt sitt grepp om landet och byggföretagen har fått tillbaka förtroendet för marknaden. Det innebär alltmer nybyggnation i Portugal. Det finns förstås fördelar med att köpa en nyproducerad bostad, förutom den senaste byggtekniken kan du även få vara med och välja material.

Nackdelen kan vara att det byggs relativt långsamt – ofta tar det 1,5-2 år innan projektet står färdigt. Många väljer att reservera en bostad redan på planeringsstadiet och lägger då en handpenning. Under byggnationen begär byggföretaget sedan förstärkning av handpenningen, summorna varierar beroende på byggföretag. Trots att marknaden är i uppåtgående rekommenderas att byggföretaget ordnar med bankgaranti, vilket inte är lagstadgat på samma sätt som i Sverige.

Tips när du ska köpa hus i Portugal

Välj mäklare med omsorg
Att anlita en mäklare som talar både svenska och portugisiska gör hela affären så mycket smidigare. Förutom att man kan diskutera på ett gemensamt språk är det skönt med någon som kan förklara hur reglerna och byråkratin fungerar. Det är många frågor som kan komma upp även efter köpet, då är det skönt att ha en väletablerad kontakt som man känner förtroende för.

Kostnadsfri bevakning av Portugal

Dra nytta av de bevakningstjänster som finns, där du får ett meddelande i mobilen eller mejlen när ett hus eller en lägenhet som motsvarar dina förväntningar dyker upp på marknaden. Kontakta något av våra kontor, för att starta en kostnadsfri bevakning. 

Genom att använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.